Paper Mache

Biraz Paper Mache Hakkında Konuşalım,

“Papier mâché” terimi, Fransızca papier (kağıt) ve mâché (çiğnenmiş veya ezilmiş) kelimelerinden türetilmiştir ve kağıdın yumuşatılarak şekillendirildiği bir sanat dalıdır. Atık kağıt, su ve bağlayıcı ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Bu hamur, sert bir yüzeyle kurur ve her şekli, hatta çok karmaşık şekilleri yapmayı mümkün kılar. Bu çok yönlü sanat, hafif, dayanıklı objeler yaratmak için idealdir ve dekoratif öğeler, maskeler, heykeller gibi çok çeşitli eserler üretmek için kullanılır.

Papier mâché’nin tarihi, MÖ 2. yüzyılda Çin’de başlamaktadır, burada ilk kez çeşitli heykeller ve maskeler yapmak için kullanılmıştır. Teknik, İslam dünyasına ve ardından Orta Çağ’da Avrupa’ya yayılmıştır; burada dekoratif objeler, kutular ve mobilyalar yapmak için popüler hale gelmiştir. 17. ve 18. yüzyıllarda, özellikle Fransa’da papier mâché, zarif ve hafif mobilyalar ve dekoratif sanat eserleri yapmak için daha da geliştirilmiştir. Bugün ise, hem el sanatlarında hem de modern sanatta popüler bir malzeme olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Paper mache, kâğıt hamuru kullanılarak yapılan bir el sanatı tekniğidir. Bu teknikte, kâğıt parçaları su ve yapıştırıcı ile karıştırılarak bir hamur oluşturulur. Bu hamur, çeşitli şekiller yaratmak için kullanılır. Genellikle heykeller, maskeler, dekoratif objeler gibi çeşitli sanat ve el işi projelerinde kullanılır.

Eserlerimi Nasıl Yapıyorum?

Kâğıt hamurundan ürünlerimi yaparken başlangıçtan sonuna kadar bütün aşamalarını kendim yapıyorum.  Arkadaşlarımın iş yerlerindeki atık kâğıtları, çocuklarımın kullanılmış kâğıtlarını, yumurta kartonlarını ve buna benzer birçok atık kâğıt ve karton kullanıyorum. Çevremdeki herkes; arkadaşlarım, arkadaşlarımın arkadaşları, alışveriş yaptığım esnaf; yaptığımdan haberdar ve benim için bu malzemeleri atmak yerine saklıyorlar. Bu kâğıt ve kartonları ufak parçalara ayırıp yaklaşık bir gün suda beklettikten sonra sıkıp, parçalayıp, un ve tutkal ile karıştırıp hamur haline getiriyorum. Daha sonra tasarım aşaması başlıyor. Tasarladığım ürünü; bazen tek bir seferde, bazense ara ara kurumasını bekleyerek 2-3 seferde; tamamladıktan sonra hava sıcaklığına göre yaklaşık bir hafta tam kurumasını beklemem gerekiyor. Parça tamamıyla kuruduktan sonra da çeşitli tesviyesini yapıyorum. Eserlerimi bazen doğal rengi ile bırakıyorum, bazen de renklendiriyorum. Renklendirme için akrilik ve yağlı boya kullanıyorum. Ayrıca epoksi reçine, doğal yarı değerli taşlar, cam kırıkları, kum, ahşap dallar gibi birçok çeşit malzemeyi de beraberinde kullanabiliyorum. Dayanıklılık sağlaması için en son aşamada sararma yapmayan su bazlı vernik kullanıyorum.

Şimdi sıra fotoğraflamada. Fotoğraf çekimini özellikle kendim yapıyorum. Çünkü eserimin tam rengini ve ortaya çıkartılması gereken doku kısımlarını benden iyi başka kimse bilemez. 

Son olarak da sıra sizde….